De juiste verlichting brengt een huis tot leven

Voor veel mensen is het een uitdaging om verlichting op een kloppende manier te verwerken in het interieur. Want hoe vind je lampen en armaturen die de sfeer in huis versterken en niet een saai of juist rommelig geheel vormen?

Om je interieur door middel van verlichting te versterken, is het belangrijk om doordacht met de verlichting aan het werk te gaan. Want een huis kan nog zo mooi ingericht zijn, verlichting maakt echt het verschil! Als de verlichting niet in orde is, komt jouw interieur bijvoorbeeld op een regenachtige of donkere dag of in de avond niet goed tot zijn recht.

Een verlichtingsplan biedt uitkomst
Een verlichtingsplan kan je helpen om stap voor stap bewust over jouw functies en benodigde verlichting in een ruimte na te denken.

Voorbeeld verlichtingsplan

Maar hoe maak je een verlichtingsplan? Om je op weg te helpen deel ik een aantal praktische tips.

Breng de functies in kaart
Allereerst is het goed om verschil te maken in het soort verlichting. Dit is een belangrijke stap omdat je dan stil staat bij je lichtbehoefte en over de functie die bepaalde plekken in huis vervullen nadenkt. Ook krijg je op die manier inzichtelijk op welke plek en in wat voor soort verlichting jouw interieur eventueel tekort schiet.

De functie bij bijvoorbeeld een fauteuil kan zijn lezen en/of televisie kijken. En in de keuken is het bereiden van voedsel de voornaamste functie. Ook kan een bepaalde plek in huis meerdere functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan een eettafel. Hier kan je aan eten maar de eettafel kan ook als werkplek fungeren.

Functionele of sfeerverlichting
Als je de verschillende functies van bijvoorbeeld de kamer in kaart gebracht hebt (lezen, tv kijken, slapen, koken, computeren, relaxen),  teken je op een plattegrond van de ruimte de plaatsen waar een verlichtingspunt moet komen. Dan is het goed om na te denken op welke punten voornamelijk functionele verlichting moet komen (ook wel basisverlichting genoemd) en of er speciale onderdelen in jouw interieur zijn die het verdienen om extra uitgelicht te worden, zoals een schilderij, mooi kunststuk, plant et cetera. Deze punten licht je uit met sfeer-/ accentverlichting. Sfeerverlichting heeft als doel het geven van een mooi effect. Deze verlichting heeft niet als doel dat het de ruimte in de basis goed verlicht.  

In sommige gevallen kun je er voor kiezen om een lamp te kopen die zowel sfeervol als functioneel is. Denk bijvoorbeeld aan een hanglamp in de eet- of zithoek die dimbaar is. Als je het licht dimt, creëer je sfeer, zet je de lamp wat feller, dan kun je bij het licht lezen. Overigens is dimbare verlichting voor iedere lamp erg fijn, zodat je de lamp op precies de goede felheid in kunt stellen.

Verlichtingsplan bestaande woning
Wanneer je in een bestaande woning de verlichting wilt optimaliseren, ben je helaas gebonden aan bestaande lichtpunten, stopcontacten en lichtschakelaars. Het is dus belangrijk goed rond te kijken wat voor soort lampen er allemaal te koop zijn om op een creatieve manier jouw interieur goed te belichten.  

Verlichtingsplan nieuwbouw woning
Bij nieuwbouwwoningen is het gemakkelijker, want alles is nog mogelijk. Het is daarom erg belangrijk om goed over het lichtplan na te denken. Welke lamp moet waar komen, hoeveel stopcontacten heb je nodig, waar moeten de lichtschakelaars komen en hoe ga je de bekabeling leggen? Allemaal dingen die je kunt meenemen in een lichtplan.

Met een lichtplan breng je alle verlichting in kaart zodat je goed voorbereid aan de slag kunt!

Verschillende soorten armaturen

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt en inzicht hebt gekregen waar je allemaal op moet letten bij de verlichtingskeuze voor jouw woning. Mocht je vragen hebben of wil je graag hulp bij het maken van een verlichtingsplan, neem dan gerust contact op. Ik help je graag verder!

2 reacties op “De juiste verlichting brengt een huis tot leven

Geef een reactie

Meer weten?