Je prettig voelen in jouw woning is meer dan een mooi gestylde ruimte

Regelmatig krijg ik van mensen de vraag of ik hen kan helpen om van hun woning een prettige leefruimte te maken. Als ik dan doorvraag komt er soms in het gesprek naar voren dat zij niet per se zoveel anders willen qua aankleding of kleuren, maar dat de woning niet helemaal prettig aanvoelt. Men ervaart chaos in huis terwijl het een mooi opgeruimde woning is. Of de bewoners kunnen zich slecht in de woning concentreren en hebben snel last van hoofdpijn wanneer er bezoek is. Ook hoor ik regelmatig dat het geluid van spelende kinderen als storend in plaats van gezellig wordt ervaren.

Wanneer ik dit soort vervelende situaties aanhoor gaan bij mij verschillende belletjes rinkelen; namelijk het prachtig vormgegeven interieur blijkt funest te zijn voor de akoestiek waardoor het wooncomfort niet optimaal is. Een goede akoestiek zorgt er namelijk voor dat jij je echt prettig voelt in jouw woning en daar kan een perfect afgestyled interieur niet tegenop. Het goede nieuws; een goede akoestiek kan ook met mooie eyecatchers worden gecreëerd!

Oorzaken van galm
Problematische akoestiek is een onderwerp dat de steeds vaker voorkomt. De trend is een strak interieur met glad gestucte muren en plafonds, grote raampartijen waarbij vaak houten jaloezieën in plaats van gordijnen worden toegepast, een strakke gladde vloer zoals woonbeton, een gladde keuken en niet teveel pluralia in de vorm van kleine accessoires en planten. Zo minimalistisch mogelijk.

Maar juist door zoveel harde en gladde oppervlakken in een ruimte toe te passen ontstaat er veel weerkaatsing van geluid. Het resultaat: een storende galm.

De oplossing voor deze vervelende galm zit hem in het gebruik van zachte materialen. Zachte materialen absorberen het geluid en verminderd daarmee het akoestiek probleem.

Zo verhelp je de nare galm
Een aantal praktische tips om de akoestiek in jouw woning te verbeteren zijn:

  • Splits grote ruimtes op, creëer hoekjes.
  • Demp de vloer met kleden.
  • Kies stoffen meubels met stoffen kussentjes (het liefst geribbelde of gebobbelde oppervlaktes, deze absorberen namelijk meer geluid dan gladde stoffen).
  • Plaats raamdecoratie. Bij voorkeur raamdecoratie bestaand uit stof.
  • Plaats accessoires zoals bijvoorbeeld planten.
  • Hang wanddecoratie met geluiddempende panelen op.
  • Bekleed een muur met bijvoorbeeld, leer, kurk of houten latten voorzien van akoestisch materiaal.  

Wat is de norm voor een goede akoestiek
Soms is het van te voren niet helemaal goed in te schatten of de akoestiek van een woning goed zal zijn nadat deze is ingericht. Er zijn namelijk vele factoren die hier invloed op hebben. Een groot verschil zit hem al in de bouwwijze van de woning; Is de woning helemaal van beton gebouwd of zitten er houten vloeren in de woning? Dit verschil zorgt voor een heel andere beleving van de akoestiek.

In interieurontwerpen houd ik altijd rekening met de akoestiek en zorg ik dat er zoveel mogelijk akoestiek bevorderende elementen in het ontwerp verwerkt zitten. Alsnog is het zaak om in de loop van de tijd te ervaren of de akoestiek voor jou optimaal is of dat er wellicht nog aanvullende maatregelen genomen moeten worden.

Denk hierbij aan extra sierkussens op de bank, aanvullende gordijnen wanneer er voor houten jaloezieën is gekozen, een mooi groot schilderij waarin geluidsabsorberende panelen zijn verwerkt of extra planten die je kunt toevoegen. Er is namelijk niet één oplossing waarmee je het akoestiek probleem oplost en het is een kwestie van ervaren wat voor jou een optimaal wooncomfort is.

Onderstaand een aantal voorbeelden van akoestiek verbeterende oplossingen die ook nog eens mooie eyecatchers in het interieur zijn:

Houten panelen met vilt ertussen van I-Wood
Zelf samen te stellen Stylepads van Dock Four
Schilderijen waarin geluidsabsorberende panelen zijn verwerkt via Werk aan de Muur

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande informatie en biedt het je handvatten om in jouw woning een optimaal wooncomfort te creëren!

Geef een reactie

Meer weten?